Дитяче харчування

МЕНЮ

Понеділок

Сніданок:

  • Арнаутка на молоці
  • Сир твердий
  • Печиво з маслом
  • Чай з молоком

Обід:

  • Капусняк з сметаною
  • Цибуля натуральна
  • Картопля відварна
  • Ковбаса варена
  • Помідор консервований
  • Компот
  • Хліб

Полуденок:

  • Вінегрет
  • Яйце відварне
  • Хліб
  • Напій кавовий
  • Яблуко

Вівторок

Сніданок:

  • Каша манна на молоці
  • Хліб з маслом
  • Сир твердий
  • Чай з лимоном

Обід:

  • Суп вермішелевий
  • Каша гречана з маслом
  • Печінка тушкована в сметані
  • Квашена капуста
  • Компот
  • Хліб

Полуденок:

  • Какао на молоці
  • Сирники з сметаною

Середа

Сніданок:

  • Каша пшоняна на молоці
  • Хліб з маслом
  • Сир твердий
  • Чай з лимоном

Обід:

  • Суп з рубленим яйцем і сметаною
  • Плов з м'яса і рису
  • Огірок квашений
  • Компот
  • Хліб

Полуденок:

  • Каша арнаутка з маслом
  • Тефтеля м'ясна
  • Сік
  • Хліб

Четвер

Сніданок:

  • Каша рисова на молоці
  • Хліб з маслом
  • Чай з лимоном
  • Сир

Обід:

  • Розсольник зі сметаною
  • Цибуля натуральна
  • Макарони відварні
  • Тефтеля рибна
  • Квашена капуста
  • Кисіль фруктовий
  • Хліб

Полуденок:

  • Ліниві вареники з сиром та сметаною
  • Какао

П'ятниця

Сніданок:

  • Сирно-вермішелева запіканка з родзинками
  • Молоко кип'ячене

Обід:

  • Суп з галушками і сметаною
  • Каша гречана
  • Печінка тушкована
  • Огірок квашений
  • Компот
  • Хліб

Полуденок:

  • Ліниві голубці з м'ясом
  • Хліб
  • Сік
  • Кондитерські вироби

Понеділок

Сніданок:

  • Макарони на молоці
  • Печиво з маслом
  • Чай з лимоном
  • Сир твердий

Обід:

  • Борщ український зі сметаною
  • Картопля відварна
  • Ковбаса варена відварна
  • Помідор консервований
  • Компот
  • Хліб

Полуденок:

  • Оладки з медом
  • Йогурт
  • Кондитерські вироби

Вівторок

Сніданок:

  • Каша вівсяна на молоці
  • Хліб з маслом
  • Сир твердий
  • Чай з лимоном

Обід:

  • Суп рибний
  • Каша арнаутка з маслом
  • Котлета м'ясна
  • Буряк відварний з олією
  • Компот
  • Хліб

Полуденок:

  • Ватрушка з сиром
  • Напій кавовий на молоці

Середа

Сніданок:

  • Каша гречана на молоці
  • Печиво з маслом
  • Сир твердий
  • Чай з лимоном

Обід:

  • Суп гороховий
  • Макарони відварні
  • Гуляш м'ясний
  • Помідор квашений
  • Компот
  • Хліб

Полуденок:

  • Тефтеля рибна
  • Тушкована капуста
  • Напій кавовий
  • Хліб
  • Яблуко

Четвер

Сніданок:

  • Каша ячнева на молоці
  • Хліб з маслом
  • Чай з лимоном
  • Сир

Обід:

  • Суп гречаний зі сметаною
  • Тушкована капуста з м'ясом
  • Сік
  • Хліб

Полуденок:

  • Яблуко фаршироване творогом
  • Кисіль фруктовий

П'ятниця

Сніданок:

  • Макарони відварні з маслом
  • Яйце відварне
  • Какао на молоці
  • Печиво
  • Сир твердий

Обід:

  • Бурячник зі сметаною
  • Печеня по домашньому з м'ясом
  • Помідор квашений
  • Компот
  • Хліб

Полуденок:

  • Котлета рибна
  • Квашена капуста
  • Хліб
  • Чай
  • Яблуко

ПОРАДИ БАТЬКАМ

Режим харчування дитини вдома

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.

Привчайте дитину:

  • перед прийомом їжі обов'язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
  • під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;
  • відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо);
  • самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;
  • не обливатись;
  • після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.

Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.

Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:

  • привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п'ють, ложкою їдять тощо);
  • виховувати слухняність, пошану до дорослих;
  • заохочувати висловлювати прохання;
  • навчати словам ввічливості.

Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.

Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.


Ведення документації з питань організації харчування дітей

Сестрою медичноюз старшою Бланар І.П. ведеться відповідна документація: «Журнал бракеражу готової продукції», меню - вимога на кожен день, графік видачі страв на групи, обсяг порцій на кожну дитину. Здійснюється контроль за харчуванням та закладкою продуктів.
Комірник Яровенко Л.Г. вчасно подає заявки на продукти постачальникам, проводить аналіз виконання заявок, веде чіткий облік продуктів харчування у «Книзі складського обліку». Всі продукти, які постачаються, приймаються комірником у присутності сестри медичної старшої. Продукти, термін реалізації яких обмежений (молоко, сир, сметана, м'ясо, риба), реєструються в Журналі бракеражу сирих продуктів, де вказується останній термін реалізації.
Комірник чітко дотримується термінів реалізації продуктів, бере участь у складанні меню, планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно з меню-вимогою; звіряє облік продуктів з бухгалтером до першого числа кожного місяця.

Контроль за організацією та якістю харчування

Контроль за організацією харчування здійснюється завідувачем, старшою медичною сестрою. Розроблений план контролю за організацією харчування, де враховуються всі аспекти харчування дітей. В щотижневому плані контролю фіксуються висновки та пропозиції щодо контрольних заходів. На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників, питання харчування виносяться на виробничі наради, оперативні наради.
Керівником закладу контролюється діяльність медичної сестри, комірника, кухарів, помічників вихователів, звертається увага на своєчасне постачання продуктів харчування, умови харчування дітей; затверджується картотека страв та меню-закладок; контролюється робота персоналу харчоблоку, дотримання санітарно-гігієнічних умов під час приготування та роздачі їжі; періодично здійснюється перевірка організації харчування дітей у групах.
Важливою умовою контролю за організацією харчування в закладі є систематичність. Доцільним є план контролю харчування на місяць, де передбачено всі види контролю роботи сестри медичної, працівників харчоблоку, вихователів. Щомісяця план змінюється, доповнюється з дотриманням основних напрямів контролю. У ньому фіксуються висновки контролю та пропозиції, у разі виявлення недоліків зазначається термін їх усунення і планується повторна перевірка.
Сестрою медичною старшою здійснюється постійний контроль за якістю продуктів харчування та готових страв, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотримання термінів реалізації, виконання норм харчування.
Питання про стан та організацію харчування дітей у дошкільному закладі розглядають на засіданнях ради по харчуванню, оперативних нарадах при завідувачеві, виробничих нарадах.

Формування культурно-гігієнічних навичок дітей під час організації харчування

Ведеться планомірна робота щодо формування навичок культури харчування дошкільнят згідно програмових вимог. З цією метою створені відповідні умови: всі групи забезпечені посудом, столовими приборами. Вихователі систематично проводять освітні заходи: ігри, вправи, бесіди, заняття щодо формування культурно-гігієнічних навичок під час харчування. За кожною дитиною закріплене згідно її зросту постійне місце за столом. Перед кожним прийомом їжі стіл сервірується згідно меню. Дошкільників вчать сідати за столи охайними, з вимитими руками, користуватися столовими приборами.